Karlskrona

Medeltida vårdcentral – 700 år för sent

2:38 min

På Sturkö finns numera en liten medeltida sjukvårdsinrättning där man kan se exempel på vilken vård spetälska och pestsmittade hade att tillgå under medeltiden.

I det som på medeltiden kallades för helgeandshuset luktar det av rökelse.

Patrik Hammar som arbetar på Bredaviks örtagård har varit på studieresa i England för att lära sig mer om medeltida sjukvård. Han förklarar att människor på medeltiden trodde att sjukdomar smittade genom så kallade dåliga dunster. Väldoften från örterna skulle skydda mot smittan.

Kunde inte bota
I en säng ligger en pestsmittad och på en bänk sitter en leprasjuk. Enligt Patrik Hammar hade de sjuka bättre chans att klara sig i Helgeandshuset än om de inte fått något omvårdnad alls. Men hur sjukldomarna skulle botas visste inte medeltidens sjukvårdspersonal.

– Det enda man kunde göra var att hålla dem varma och ge dem mat och omsorg, säger Patrik Hammar.

Även apotek och barberare
Förutom helgeandshuset finns vid Bredaviks örtagård också ett apotekarie och en barberarstuga. I barberarstugan kunde man inte bara bli klippt och rakad utan även få en tand utdragen eller till och med en hand amputerad.

Starka reaktioner
Patrik Hammar berättar att besökarna reagerat starkare på upplevelsen än vad han förväntat sig när de satte upp utställningen.

– Det är lite mörkt, det är lite blodiga trasor och blodiga örngott, det ligger en pestsjuk i sängen och sitter en leprasjuk på bänken. Och jag har upplevt ett flertal gånger att folk har kommit ut och sagt att oj, jag var tvungen att sätta mig ner en stund och titta på den leprasjuka, berättar han.

– Vi tycker att det är fantastiskt, det innebär att vi har nått fram med det som vi ville visa. Att det här var faktiskt både tufft och tungt och tragiskt.