Carin Götblad, nationell kvinnofridssamordnare och före detta länspolismästare i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Blekinge

Krav på avlastning för kvinnojourer

Götblad: "Ett absolut måste"
2:00 min

För att lätta på trycket för kvinnojourer som har mer att göra under sommaren kräver den nationella kvinnofridssamordnaren Carin Götblad bättre semesterplanering inom kommunal stödverksamhet.

Jourerna riskerar annars att fortsätta drabbas hårt när andra hjälpinstanser stänger, säger hon.

– Man måste göra det inom offentlig verksamhet inför nästa sommar, ett absolut måste. I det ligger också att kommunerna tittar på hur kvinnojourerna har det, och att kvinnojourerna också talar om när de har så högt tryck att de har gått på knäna.

Enligt SKR, Kvinno- och tjejjourernas riksförbund, har runt tio jourer uppgett att trycket är extra högt nu under sommaren.

Det beror bland annat på att de utsatta kvinnorna ofta inte har någon annan hjälpverksamhet att vända sig till, när kommunalt stöd från exempelvis socialtjänst försvinner helt eller blir mindre tillgängligt.

Problemet är enligt Carin Götblad störst i storstäder, och Kvinnojouren Femcenter i Malmö har exempelvis fått neka kvinnor plats på akutboenden, säger vice ordförande Faria Hasan.

– Vi säger nej till två, tre kvinnor i veckan för att vi inte har plats. Man hinner inte allt som behöver göras, man gör det mest akuta.

Faria Hasan håller med om att jourerna drabbas när kommunal verksamhet har semester, men säger även att trycket ökar på grund av att fler kvinnor råkar ut för våld i nära relationer under ledigheter.

– Man kommer nära inpå varandra, våldet ökar och eskalerar, det blir mer påtagligt under dygnets alla 24 timmar.

Nu i juli har det varit flera uppmärksammade kvinnomord, bland annat i Stockholm och Malmö. Men kvinnor som behöver hjälp kan få det svårt, bemanningen på jourerna krymper nämligen också under sommaren.

Ibland hoppar frivilliga in, men Faria Hasan vill att jourerna ska få mer pengar för att täcka in för personal. Carin Götblad säger att hon nu även tittar på lösningar på detta.

– Och ge möjligheter till ideella organisationer också att ha ekonomiska förutsättningar för att kunna ha den bemanning som behövs på sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".