Malmö hovrätt. Foto:Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Ronneby

"Chauffören" skyddas av polis

1:42 min

Den 27-åring, som har berättat hur mordet på Outlawsledaren i Ronneby ska ha gått till, lever i dag under samhällets skydd. Hur det skyddet ser ut vill ingen prata om av säkerhetskäl.

Christer Isaksson som är säkerhetschef på Kriminalvården menar att det är viktigt för rättsväsendets skull att han skyddas.

– När folk verkligen bestämmer sig för att de tänker tala om vad de vet, då är det oerhört viktigt att då får vi inte misslyckas. Skulle vi misslyckas skulle ju åklagaren, polisen och rättsväsendet få sig en nådastöt i så fall.

Fanns en hotbild
Under alla dagar i Bergamåla rättegången har åtta västklädda män har suttit på åhörarplats.

De har vaktats noga av lika många tungt beväpnade poliser. Att det fanns en hotbild mot rättegången rådde det inga tvivel om.

Och att det var mot 27-åringen, som i rätten berättat allt vad han och hans två medåtalade ska ha gjort, som hotet riktar sig mot gick inte heller att missa.

Skyddas i häktet
För att garantera hans säkerhet skyddas han nu i häktet. Och oavsett om han frias eller fälls kommer skyddet att fortsätta att finnas. Hur skyddet ser ut vill inte polisen eller kriminalvården gå in på, men Christer Isaksson som är säkerhetschef på Kriminalvården menar att mycket som spelar in i skyddet på anstalter.

– Och det handlar om logistik, hemlighetsmakeri, det handlar om goda rutiner och om en särskild hantering så att inte så många känner till det, ja det är en rad sådana faktorer som spelar in.

"Om de får tag i mig är det slut"
Den åtalade 27-åringen har under hela rättegången vägrat att svara på frågor i den västklädda allmänhetens närvaro. Han säger att han är rädd, och har sagt att ”om de får tag i mig är det slut”.

Om han döms kommer han hamna i en miljö där många inte gillar dem som pratar med polisen. Att han skyddas om han hamnar på en anstalt är därför viktigt. Göran Janrell är personsäkerhetssamordnare på Blekinge polisen:

– Om man nu har blivit dömd till ett straff så har man rätt att få sin vård eller sitta av sitt straff utan att känna sig rädd, säger Göran Janrell som är personsäkerhetssamordnare på Blekinge Polisen.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista