Karlskrona

Briggen Tre Kronor sprider miljövett

1:14 min

Sedan 2007 seglar briggen Tre Kronor runt i Östersjön som en plattform för att sprida information om hoten mot havsmiljön. Nästa vecka kommer den till Karlskrona med utställningen "Östersjön — vem bryr sig".

Utställningen har tagits fram i samarbete med Stockholms Universitet och Håll Sverige rent och handlar om vad var och en kan göra för att stoppa miljöförstöringen.

— Man kan ju bli deprimerad när man läser och får kunskap om miljöproblemen. Men då ska man ju veta att det går att göra någonting åt dem, säger Tre Kronors miljöchef Olof Cerne.

Den enskilde kan göra mycket
Han anser att det finns ett stort ansvar hos politiker och näringsliv att jobba med miljöfrågorna. Men även den enskilde konsumenten kan göra mycket, och det är det som utställningen handlar om.

Utställningen tar upp fyra olika frågor. Att man ser till att inte använda miljöfarlig bottenfärg på fritidsbåten, att man handlar kläder som inte läcker gifter ut i havet när man tvättar dem, hur man ser till att havsbottnen inte används som soptipp, och hur man undviker att förgifta havet när man badar genom att köpa giftfria solskyddsmedel.

"Människor bryr sig"
Olof Cerne tror att det gör nytta att upplysa folk och att kunskapen kan få dem att agera annorlunda i framtiden.

— Jag tror att människor bryr sig om våra hav och den miljön som vi ska lämna till våra barn och barnbarn, säger han. I vissa fall som när det till exempel gäller solskyddskräm är det väldigt enkelt att göra något, och det tror jag folk tar till sig.

Bosse Johansson

bo.johansson@sverigesradio.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista