Karlskrona

Båtägare tömmer för lite bajs – pumpen tar skada

5:05 min

Trots att ett förbud om att tömma båttoaletten rätt ut i havet blir verklighet redan om några år är det få båtägare som lärt sig att utnyttja tömningsanläggningen vid Tallebryggan i Karlskrona. Förra året använde hamnbesökarna bara toalettpumpen tio gånger - och när pumpen används för sällan går den sönder.

– Det största problemet med den här pumpen är att den används för sällan. När den köptes för åtta, tio år sedan fanns det inte så många fabrikat att välja på. Så då valde vi ett fabrikat som gör att när den inte används går ett gummihjul i pumpen sönder, säger Anders Jonsson.

Reparation på gång
Nu har dock resurser satts in för att laga pumpen så fort som möjligt. Men fram tills dess tvingas han hänvisa båtägarna till Torhamn.

– Min förhoppning är att det ska vara justerat till nästa år. Att säga att pumpen inte fungerar på grund av den här konstruktionen är inte roligt. Visst är det en bit till Torhamn, men om du har en båt som går i tio knop så är du där på en timme i alla fall.

Toalettbesök en fara
Bissen Jeansson som har seglat från Stockholm undviker att gå på toa i båten trots att han har septitank ombord.

– När man seglar och ska gå på toaletten utsätter man sig för fara. Det lutar och man kan slå sig ganska rejält. Så det är bara att knipa igen och hålla sig tills man kommer till nästa toalett.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sverigesradio.se