1 av 4
Björn Attnarsson gillar inte sin nya utsikt från sitt hus i Sölvesborg. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
2 av 4
Förut fanns här träd och buskar – nu vill kommunen anlägga en skatepark, ritad av erkända parkkonstruktörer som bland annat ritat berömda och omtyckta Stapelbäddsparken i Malmö. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
3 av 4
Advokat Björn Attnarsson ifrågasätter att Sölvesborgs kommun beslutat att de inte behövt söka om bygg- och rivningslov för bygget av skateboardparken. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
4 av 4
Alex Ådal tror inte en skatepark kan störa mer än de bilar, tåg, bussar och båtar som går förbi platsen. Foto: Ida Mårdhed
Sölvesborg

Kommunens parkbygge överklagat

"Orimligt att inte behöva bygg- och rivningslov för att ta bort en park"
1:42 min

Invigningen av skateboardparken i Sölvesborg kan komma att skjutas fram ännu längre – eller till och med stoppas helt.

Bakgrunden är att en granne har överklagat kommunens rivning av ett grönområde, som låg där skateboardparken planerats byggas.

Kommunen bedömde nämligen att de inte behövde något bygglov för ändringarna.

– Man behöver ett bygg- och rivningslov bara för att ändra en parkeringsplats, eller för att riva det lilla huset som stod där borta, så jag tycker det är orimligt att man inte behöver det när det gäller den här saken.

Grannen Björn Attnarsson gillar inte sin nya utsikt mot järnvägsparken i Sölversborg.

Ingen kommunikation
Där det förut låg ett litet grönområde, finns nu bara ett grusfält och en grushög, i väntan på skateboardparken som ska byggas och eftersom kommunen bedömde att de själva inte behövde söka något bygglov för att göra om parken, frågade man aldrig grannarna om deras åsikter innan träd och buskar togs bort.

– Det har inte funnits någon kommunikation alls från kommunens sida, enligt Attnarsson.

Överklagat beslutet
Nu har han överklagat kommunens beslut och tolkning om att något bygglov inte behövdes.

Han säger att andra grannar också är kritiska – bostadsrättsföreningen och hyreshusägarna mittemot också. Och inte bara mot borttagandet av grönområdet, utan man är också rädda för att ljudnivån från skateboardparken kommer leda till konflikter i framtiden.

– Jag tror att för både de som nyttjar skateboardparken och grannarna, hade det varit mycket bättre om man hade lagt det på ett ställe där det inte var ett störande moment.

"Inte värre än bilarna"
Alex Åberg är själv skateare och satt med kommunen i planeringsarbetet inför skateparken.

Idag får han och hans vänner lägga sina pengar på tågresor till Karlshamn eller Kristianstad, om de vill åka på banor, och Alex Åberg tror inte att ljudet från skateboardparken kommer störa mer än vad övrig trafik gör.

– Ja alltså, det ligger så nära alla bussar och tåg och båtar och bilar. Det ska nog inte låta så mycket mer, säger han.

Ida Mårdhed
ida.mardhed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".