1 av 2
Kårordförande Kerstin Andersson är orolig att kåren på sikt ska tappa sitt inflytande. Foto:Maria Engström/Sveriges Radio
2 av 2
Enligt Henrick Gyllberg finns det inte fog för kårens oro. Foto:Maria Engström/Sveriges Radio
Karlskrona

Kåren orolig för att tappa makt

Kåren: ”Vi måste säkerställa att vi har det i framtiden”
1:25 min

Blekinge studentkår har de senaste två åren tappat nästan 90 procent av sina medlemmar. Därför är kåren oroliga för att deras inflytande på högskolan ska försämras.

– Än så länge har vi inflytande och vi kan påverka. Men vi måste säkerställa att vi har det i framtiden, säger Kerstin Andersson som är ordförande i kåren.

Kårobligatoriet avskaffades
För två år sedan blev det frivilligt för studenter att vara med i kåren, detta på grund av att det så kallade kårobligatoriet avskaffades.

På Blekinge tekniska högskola  har nästan 90 procent av studenter valt att inte vara med.

Kerstin Andersson menar att kåren kan få mindre inflytande i framtiden när viktiga beslut ska fattas.

– Om det skulle ske nedskärningar i framtiden då kan det till exempel bli försämringar i studentservicen, det kan bli neddragningar av sjuksköterskor och studievägledare. Studenter behöver även dessa personer, det är inte bara utbildning, säger hon.

Tror inte inflytandet påverkas
BTH:s högskoledirektör Henrick Gyllberg tror inte att kårens inflytande kommer att minska på grund av att man tappat medlemmar, han anser att studenterna är en viktig resurs i verksamheten.

– Det är klart att vi kan hamna i förhandlingssituationer där vi inte är överens. Vi kan behöva göra en nedskärning som studentkåren inte gillar. Det är ett förhandlingsspel, säger han.

Men kan du lova att kårens inflytande inte kommer att påverkas i framtiden?

– Absolut, det är självklart, säger Henrick Gyllberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".