Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Olofström

Gratis hyror ger mer till kommunen

Publicerat lördag 4 augusti 2012 kl 10.20
"Lite lugnare här än i Göteborg"
(1:39 min)
1 av 4
Projektet med de gratis och reducerade hyrorna till nyanställda började som ett projekt mellan Olofströmshus, Volvo och facket. idag gäller det oavsett vilken arbetsgivare du har. Foto: Ida Mårdhed
2 av 4
För Pentti Linnanen handlade flytten om en tryggare anställningsform - men han tycker att flytterbjudandet var en bra bonus med tanke på alla extrautgifter som blir. Foto: Ida Mårdhed
3 av 4
Kommunen har haft nedåtgående befolkningsstatistik senaste åren, men första kvartalet i år visade på en blygsam uppåtgång. Foto: Ida Mårdhed
4 av 4
Michael Örklén och Linda Blomqvist är både mycket stolta och nöjda med projektets utfall hittills. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge

Hittills har åtta personer dragit nytta av Olofströmshus erbjudande om gratishyror i samband med nyanställning. Och två till är på väg.

Nu hoppas man kunna fortsätta den blygsamma uppåtgången med hjälp av sitt samarbete med kommunens arbetsgivare.

Pentti Linnanen bodde tidigare i Göteborg och var en av de första till att nyttja erbjudandet.

– Det är ju skönt att slippa de där extrautgifterna som ofta kommer med en flytt. Så det var en bra bonus. Det är lite annorlunda att bo i Olofström, lite lugnare. Men det är bra.

Åtta klara och två på gång
Hittills har en från Stockholm, en från Blekinge, två från Skåne, tre från Västra Götaland och en från Norge nappat på erbjudandet. Och två till är på ingång.

Projektet lanserades i våras och innebär att en person som kan visa upp ett anställningsavtal och flyttar in från annan ort, får sina tre första hyror gratis. Och de tre som följer därefter för bara halva priset.

Michael Örknér är informationsansvarig på Olofströmshus.

– Vi förlorar inte några pengar på det här. Tvärtom tror jag att vi tjänar på det i det stora hela, för att skattepengar är ju skattepengar och då stannar det ju i kommunen. Om vi alla gör någonting så är det lite lättare.

Började efter samtal med facket på Volvo
Samarbetet smygstartade redan under hösten tillsammans med Volvo efter samtal med facket. Idag gäller erbjudandet oavsett vilken arbetsgivare du har.

Linda Blomqvist, som ansvarar för uthyrningarna på det kommunala bolaget, möter positiva och överraskade reaktioner.

– En del tror ju inte att det är sant. De tycker det är ett toppenerbjudande.

En tryggare tillvaro
Pentti Linnanen hade redan jobb i Göteborg när han valde att flytta till Olofström. För honom handlade flytten istället om möjligheten till en säkrare anställning, efter erfarenheten att ha blivit uppsagd av Volvo i Göteborg 2008.

– Jag hade ju jobb i Göteborg också men valde Olofström istället. Jag fick ju tillsvidareanställning. Jag blev ju uppsagd 2008 när finanskrisen kom.

Ida Mårdhed
ida.mardhed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".