Frida Eiman-Bertilsson är brandingenjör på Räddningstjänsten Östra Blekinge. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Blekinge

Matlagning lurar ut brandmän

"Kan bli fördröjda till skarpa larm"
1:25 min

Räddningstjänsten i Blekinge åker varje år på hundratals onödiga automatlarm, där larmet gått igång av andra orsaker än brand. Det är något som påverkar verksamheten negativt.

– Alla onödiga larm till oss är ju dåliga, för är det så att vi är ute på ett onödigt larm och får ett skarpt larm under den tiden, så kan det ju bli att vi blir fördröjda till det skarpa larmet, förklarar Frida Eiman-Bertilsson, brandingenjör på Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Fyller funktion
Hon betonar dock att det samtidigt är många gånger som automatlarm har räddat byggnader när det faktiskt har börjat brinna.

Förra året bestod mer än en tredjedel av räddningstjänstens larm i Blekinge av falska automatlarm, vilket resulterade i över 600 onödiga utryckningar.

Byggdamm och matånga
Vanligt är enligt Frida Eiman-Bertilsson att det är fel på detektorer, men också att larmet utlöses av damm från hantverksjobb och av ånga eller rök från matlagning. Och framför allt matlagningslarmen tror hon att larmens ägare skulle kunna bli bättre på att undvika.

– För oftast är det så att detektorn sitter tokigt till, så att om man öppnar till exempel en ugnslucka så kommer ångan direkt upp i detektorn. Så genom att byta plats på detektorn eller byta typ av detektor så skulle man kunna eliminera de larmen, konstaterar hon.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".