1 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
2 av 12
Ett tjugotal bilar samlades i Svängsta igår, för att fira klubbens trettioåriga historia. På söndagen kommer karavanen till Karlskrona och fortsätter ut till Sturkö framåt lunch. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
3 av 12
Magnus Persson läger ner tid, kärlek och energi på sin bil. En bil han bestämde sig för att skaffa redan vid åtta års ålder. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
4 av 12
Detaljer och mekanik är välskötta i Magnus Perssons Camaro Rally Sport från -72. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
5 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
6 av 12
En motor som kan lite mer. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
7 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
8 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
9 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
10 av 12
Kent Svensson från Bräkne-Hoby har en Camaro som bländar. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
11 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
12 av 12
Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge
Svängsta, Blekinge

Hemvändande 30-åringar i Svängsta

"Resulterat i stor vänskapskrets"
1:19 min

I år är det trettio år sedan den svenska Camaroklubben grundades. Och för att fira detta samlades medlemmar och entusiaster i Svängsta igår - klubbens födelseort.

Idag befinner sig bilarna i Karlskrona och ska under eftermiddagen bege sig i karavan mot Sturkö.

Magnus Persson är vänlig nog med att ta med sig Sveriges Radio Blekinge ut på en sväng, i sin minst sagt väl underhållna Camaro Rally Sport från 1972.

För honom finns det många goda anledningar till att ha en Camaro.

– Det har ju resulterat i en väldigt stor vänskapskrets, med liknande intresse. Har man ett gemensamt intresse är det lätt att bli kompisar och komma överrens. Det faller sig naturligt.

Beslut i unga år
Magnus Persson, som bor i Kallinge, skaffade sin första Camaro med hjälp av muck-pengarna efter lumpen. Det var när han såg en bil av märket, redan som åtta-åring, som han bestämde sig för att skaffa en som vuxen. Ett beslut som visade sig vara det rätta.

Lika självklart intresse har det varit för grundaren av Swedish Camaro Club, Johnny Åberg. Han skaffade sin första bil som artonåring. 

Sedan klubben startade i Svängsta 1982, har medlemsantalet vuxit till sig rejält.

– Ja, jag hade ju medlemsnummer 42 några månader efter att jag startade klubben och idag är det upp emot tusen medlemmar.

Så hur känns det för dig en dag som den här då - att ha trettioårsdagen här i Svängsta?

– Ja det är ju jätteroligt att vi kan samlas här och förhoppningsvis är det en liten grej som kan återkomma. Om inte annat om tio år, när vi har 40-årsjubileum.

Ida Mårdhed
ida.mardhed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".