1 av 2
Roboten Curiosity har redan hunnit skicka bilder från Mars yta till jorden. Foto: Nasa/Scanpix.
2 av 2
hos Nasas medarbetare var glädjen stor när landningen lyckats. Det hela gick att följa via internet. Foto: Eric Schultz/Scanpix
Blekinge

Karlskronaingenjör imponerad av marslandningen

"Det är väldigt många steg som kan gå fel"
3:10 min

Strax efter halv åtta landade rymdroboten Curiosity på Mars. Sonden, som är stor som en personbil, ska ta prover och leta efter tecken på om Mars någon gång haft förutsättningar för liv.

Själva landningen var en komplicerad historia och i flera steg och direktsändes på webben.

Ulf Pettersson från Karlskrona astronomiförening följde landningen. Han berättar att landats ett antal sonder på mars, allt sedan arbetet började på 60-talet. Men Curiosity är större än de tidigare, mer avancerad och har möjligheter att göra analyser på plats.

– Man har tillgång till laser, man kan gräva och man har som ett kemiskt laboratorium på hjul.

Komplicerad landning
Själva landningen, som skedde på måndagsmorgonen, tog sju minuter från att farkosten nådde Mars atmosfär tills att roboten stod på marken. Det är många steg som kan gå fel. Ulf Pettersson är själv ingengör och är imponerad av hur väl landningen lyckats.

– Först ska man komma in rätt med värmeskölden. Sedan har de vikter på ena sidan av skölden så att de kan styra riktning på glidbanan.

– På ungefär tio-elva tusen meters höjd ska de veckla ut en fallskärm. På 1500 meter ska fallskärmen släppa igen, och där ska bromsraketer ta vid. Sedan jobbar de tills man närmar sig marken,  där stannar bromsenheten upp och står nästan helt stilla. Och så sänker man ner den här roboten, som ser ut som en liten bil, med linor ner till markytan. När den väl tog mark så skulle bromsraketen frigöras från bilen och flyga iväg.

– Det räcker med att en lina fastnar så är det förstört.

Kan visa om liv funnits
Det första Curiosity kommer att göra är att skicka bilder från Mars yta tillbaka till Jorden. I övrigt går uppdraget främst ut på att ta reda på om det funnits förutsättningar till liv på planeten tidigare.

– Det vore ju en enormt stor sak om vi kunde bekräfta att det faktiskt har uppstått liv på andra ställen än på jorden. Då har vi lite fog för de här förhoppningarna att det kan vara ganska vanligt.

Curiositys uppdrag ska pågå i två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".