Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Trafikolycka i centrala Ronneby – långa köer
Blekinge

"Barn tror att skilsmässan är deras fel"

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 05.40
"Vi vill få bort skulden"
(1:36 min)
1 av 3
Barnen kommer själva överens om vilka regler som ska gälla i gruppen. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio
2 av 3
I gruppen ger barnen varandra tips och råd om hur de kan hantera föräldrarnas skilsmässa. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio
3 av 3
Behandlingsassistenten Anette Grekula håller i gruppen Musslan. Varje grupptillfälle har olika teman och sista gången är temat "Framtidens port". Då pratar man om vad barnen hoppas ska hända längre fram. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio

Ungefär 800 barn om året i Blekinge är med om att föräldrarna separerar. I alla länets kommuner, utom Sölvesborg, finns sedan ett par år tillbaka stödgrupper där barn med skilda föräldrar får träffas och prata med andra barn i samma situation.

I Karlshamns kommun jobbar behandlingsassistenterna Anette Grekula och Monica Rangvén med en sådan här grupp, som heter Musslan.

– En del barn är helt säkra på att det är deras fel att föräldrarna har skilt sig. Så ett av våra viktigaste budskap är att få bort skulden, och visa att man inte är ensam om det. Det är jättemånga barn som har det såhär, men när vi pratar med barnen förstår vi att det här pratar man inte med sina klasskompisar om, säger Anette Grekula.

Träffar andra i samma sits
Varje år är det i snitt ett barn i varje skolklass i Blekinge som är med om att föräldrarna flyttar isär. Sedan 2009 har sammanlagt ett 50-tal låg- och mellanstadiebarn med skilda föräldrar gått i gruppen Musslan i Karlshamn.

Namnet Musslan var det ett barn som kom på, eftersom musslor kan stänga sig när de inte vill prata och öppna sig när de vill prata. Och när barnen pratar om sådant som är jobbigt kan de hjälpa varandra att göra det bättre.

– Alla barn som kommer hit har ju samma bekymmer, och barnen ger varandra ofta tips och råd, berättar Anette Grekula.

Barnen blir "brevbärare"
Ett problem som hon märker är att en del föräldrar använder sina barn som brevbärare mellan sig.

– Många barn tycker att det är jobbigt när ens föräldrar säger att nu får du säga till pappa att det är hans tur att köpa vinterjacka i år. Och då står barnet där med en klump i halsen och tänker: säger jag inte till pappa så blir mamma sur på mig, och säger jag till pappa så kommer han bli sur på mig. Då förklarar vi att barnen har rätt att säga nej, jag tänker inte säga till pappa, du får själv sköta det.

Varje grupp har plats för mellan fyra och sex barn, och man träffas tio gånger. Fikar, leker, spelar rollspel, pysslar och läser böcker. Som en röd tråd genom träffarna löper temat "förändring".

– Det har blivit en förändring i barnens liv i och med skilsmässan, men vi pratar om att det redan har hänt andra förändringar i deras liv, och att det kommer att hända förändringar i framtiden. Och vi försöker hitta det som är bra i förändringarna.

Skilsmässa kan vara positivt för barnen
När de pratar om positiva saker med skilsmässan är det olika saker som kommer upp. Vissa barn är glada att de har en dator hos mamma och en hos pappa, medan andra tycker att det blivit lugnare och mindre bråk i familjen sedan föräldrarna flyttat isär.

När träffarna är slut märker Anette Grekula ofta en förändring på barnen.

– De håller med när vi pratar om att skilsmässan inte är deras fel, och kan se att det är ett vuxenbekymmer som de inte har med att göra.

Lisa Mattsson
lisa.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".