Voltaren innehåller diklofenak, ett ämne som kan kopplas till njurproblem, stroke och blödningar i magen. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio.
Blekinge

Läkemedel stoppat i Danmark – säljs fritt i Sverige

"Risken ökar redan första veckan"
1:33 min

Den receptfria försäljningen av värkmediciner med diklofenak, som till exempel Voltaren och Eeze stoppades i Danmark när dess farliga biverkningar blev kända. Men i Sverige är medicinen fortfarande receptfri.

I Blekinge har den receptfria försäljningen av värkmediciner med diklofenak ökat med 651 procent på fem år.

Gunnar Gislason är överläkare på universitetssjukhuset i Gentofte i Köpenhamn, och han tycker att det är fel att diklofenak säljs fritt när det finns så mycket kunskap om biverkningarna.

– Med tanke på vad vi vet om diklofenak så är det jätteallvarligt att det är fritt tillgängligt på marknaden, säger Gunnar Gislason.

Ökar risken
I Danmark har en studie gjorts som visat att värkmediciner med diklofenak ökar risken för stroke och plötslig hjärtdöd. Studien visade att en dos på runt 100 mg dilofenak om dagen ökade risken för hjärtproblem efter bara en veckas användande. Därför drogs medicinen in efter att ha varit ute på den fria marknaden i ungefär ett år.

Hög risk tidigt
Gunnar Gislason, en av läkarna bakom studien, berättar att även ett kortvarigt användande av värkmedicin med diklofenak ökar risken för stroke.

–  Diklofenak är den medicin som har den högsta risken i början av användandet. Det är mycket tankeväckande, säger Gunnar Gislason.

Fri försäljning skickar fel signaler
Gunnar Gislason är kritiskt till att diklofenak kan köpas i fritt i Sverige. Han menar att staten, genom att låta dessa farliga läkemedel vara fria, skickar en signal om att de skulle vara ofarliga trots att de inte är det.

– Myndigheterna tillåter att medicinen kan köpas i mataffärerna och ger därmed signalen till köparna att det är en ofarlig medicin, säger Gunnar Gislason.

 Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se 

Den danska studien

Den danska studien gjordes på en halv miljon friska danskar. Det visade sig att de som någon gång fått diklofenak utskrivet till sig mellan 1997-2005, i större utsträckning hade drabbats av stroke än de som inte fått det.

Det visade sig i studien att risken för stroke och plötslig hjärtdöd hade ökat för nästan 35 procent av de som ätit diklofenak under en kort tid med en dos på mindre än 100 mg om dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".