Foto: Fredrik Persson/Sveriges Radio
Fotboll

"Chippen" gästspelar i Mjällby

Mannen bakom affären: "Christian är väldigt positiv"
1:19 min

Landslagsspelaren Christian "Chippen" Wilhelmsson återvänder till allsvenskan och Mjällby AIF.

Christian Wilhelmssons har gett klartecken och enligt vad radiosporten erfar återstår bara formaliteter innan affären är klar.

– Vi har haft riktigt bra samtal med ”Chippen” och vi är alla överens om att genomföra det här, säger Tonnie Rittstam, vd för Mjällby AIF:s riskkapitalbolag Mjällby Support AB.

Mjällby AIF står inför en rad ödesmatcher i fotbollsallsvenskan under den här månaden.

Med fyra poäng ner till kvalplats, spelarförluster i form av Erton Fejzullahu (till Djurgårdens IF) och Dominique Kivuvu (till CFR Cluj) samt en svag formutveckling, så har situationen blivit prekär.

Under lång tid har klubbledningen tillsammans med styrelserepresentanter för Mjällby Support AB diskuterat att genomföra en akut räddningsinsats tillsammans med Christian Wilhelmsson.

Planen, som är ekonomiskt i hamn, går ut på att Christian Wilhelmsson under de två resterande matcher i augusti – mot IFK Göteborg borta på söndag och Syrianska hemma den 26:e – ska spela för sin moderklubb.

– Vi inser ju att det inte får bli förluster i de här matcherna. Och när nu ”Chippen” är ledig och vill detta, så ska vi göra detta om det är möjligt att lösa de sista bitarna, säger Tonnie Rittstam.

De intensiva diskussionerna nådde ett genombrott för en kort tid sedan när försäkringsfrågorna och Christian Wilhelmssons godkännande kom.

Med på mötet fanns Mjällbys sportchef Thomas Andersson Borstam och Tonnie Rittstam.

– Det var ett väldigt bra möte. Christian är mycket positiv och Thomas kan ju alla de här delarna, hur det här ska slutföras, säger Tonnie Rittstam.

Mjällby kommer i veckan att försäkra sig om att en utlåning till Mjällby inte stoppar kommande klubbyten för Christian Wilhelmsson.

– Det är ju helt avgörande. Christian vill hjälpa oss och vi ska ju göra allt rätt nu så han inte hamnar i någon karens som låser honom för ett kommande klubbyte, säger Tonnie Rittstam.

Christian Wilhelmsson har representerat nio proffsklubbar i nio olika länder och i förra veckan kom han överens med sin klubb Al-Hilall i Saudiarabien att avsluta samarbetet efter fyra år.

– Vi kände båda att det var rätt läge. Nu vill familjen till en annan miljö och då är det rätt läge att bryta upp, säger Christian Wilhelmsson.

Christian Wilhelmsson har ännu inte planerat långsiktigt för var han vill tillbringa de kommande åren.

– Jag har en del alternativ. Nu ska jag hitta en klubb som vill satsa på mig och som gör att jag kan satsa mot VM i Brasilien 2014, säger Christian Wilhelmsson.

Under tiden Christian Wilhelmsson sonderar terrängen och väger de alternativ som finns, så blir det alltså med stor sannolikhet ett sensationellt gästspel i moderklubben Mjällby AIF.

– Jag hoppas vi fixar det här och med ”Chippen” i startelvan mot Syrianska, så kommer flera tusen extra åskådare att se matchen på Strandvallen, säger Tonnie Rittstam, vd i Mjällby AIF:s riskkapitalbolaget Mjällby Support AB.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".