1 av 3
Marie Ruda är orolig för att det ska inträffa nya rån mot äldre i Asarum. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 3
Bo Bäckström och Claes Wigerup från polisen var i Asarum på måndagen för att ta emot tips. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
3 av 3
Johan Berntsson är förundersökningsledare. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Asarum

Oro för nya rån mot äldre

"Man är mycket orolig"
1:27 min

De senaste veckorna har tre äldre kvinnor i Asarum blivit rånade. Polisen vädjar om tips för att få fast rånaren och i Asarum finns en rädsla för att brottet ska ske igen.

Marie Ruda berättar om den oro som finns i Asarum.

– Jag är mycket orolig. De har ju fördärvat för de äldre som inte vågar gå ut. De blir mer innesittande eftersom det finns en rädsla.

Tror du det kan hända igen?

– Det tror jag.

Vad ska man säga om det här tillvägagångssättet?

- Det är  hemskt fult, säger Marie Ruda.

Rädd att bli utsatt
Hon berättar att hon inte bara är orolig för att äldre ska bli utsatta utan även för sin egen del.

– Jag kan själv vara rädd ibland när man går ut och det kommer en klunga med ungdomar. Är det då en värdesak man har är det bättre att lämna den hemma ju, säger Marie Ruda.

Vädjar om tips
När en 86-årig kvinna i söndags slogs blodig och rånad på sitt halsband var det tredje rånet mot äldre i Asarum under de senaste veckorna. Idag fanns poliser på plats utanför Konsum och tog emot tips för att få fast rånaren.

Antalet tips blev färre än förväntat men polisen hoppas nu att nya vittnen ska höra av sig. Johan Berntsson är förundersökningsledare.

- Det är ett väldigt fult brott. Det är ju rubricerat som ett rån. Sen är det riktat mot äldre människor och det gör ju att det är rubricerat som ett åldringsbrott. Och det är ett ganska högt straffvärde. Man kan få fängelse mellan ett år och sex. Det här kan nog generera ganska högt straffvärde eftersom det är mot en åldring. Så det är ett väldigt fult brott. Det är väldigt fult att ge sig på äldre människor som är oskyddade, svårt att försvara sig, säger han.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".