Joel Persson förklarar att de på första etappen samlägger sitt rör för bredbandsfiber med elkabel, som EON ändå skulle gräva ned. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Blekinge

Lantisar ska bli fria från kopparberoende

"Ledningarna börjar bli till åren"
1:31 min

Ovanligt många ekonomiska föreningar har registrerats i Blekinge sedan 2010. Bakom ligger en speciell trend: att Blekingar på landsbygden går samman för att få bredbandsfiber till sina hus.

Ett exempel är området i och kring byn Tjurkhult, i norra Ronneby kommun, där maskiner just börjat gräva ner ett rör för bredbandsfiber.

Joel Persson är ordförande i Tjurkhult Infrastruktur Ekonomisk förening, som deras bredbandsförening heter.
– Telefonledningarna som finns börjar väl bli till åren och Telia är väl inte så jätteintresserade av att byta ut dem, så det är tvunget att vi har ett skifte med ny teknik. Och så behövs det en högre kapacitet, särskilt på internet, säger han.

Frihetskamp som tar tid
Det är alltså beroendet av kopparledningarna, men även av mobilnät, som blekingar på landet nu tänker göra sig fria ifrån. Problem med telefonavbrott på grund av nedblåsta träd, och med långsamt internet, ska bli ett minne blott.

På knappt två år har 13 bredbandsföreningar bildats runtom i Blekinge, från Fågelboda i nordväst till Torhamn i sydöst. Men vägen till ett färdigt bredbandsnät är inte okomplicerad och det är ännu ingen som har fått sitt nät på plats. Medlemmar ska raggas, bidrag sökas och entreprenörer upphandlas.

Kommer höra vad som sägs
Men när Tjurkhultsbygdens nätverk väl blir färdigt, kanske i slutet av 2013, kanske senare, så tror Joel Persson på en betydande förändring i vardagen.
– Man kommer nog i alla fall att kunna prata i telefon så man hör vad man säger. Sedan internet, visst händer det väl rätt så ofta att man blir frustrerad när man sitter och ska göra de mest enkla ärenden på internet. Så det tror jag kommer bli något som man har nytta av varje dag.

Mindre frustration i vardagen alltså?
– Ja precis, säger Joel Persson och skrattar.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".