1 av 2
Foto: AFP PHOTO/CHRISTOPHE SIMON/SCANPIX
2 av 2
Foto: Janerik Henriksson
os - handboll

Sverige krigade sig till semifinal

Hör upplösningen på Sverige-Danmark
1:43 min

De svenska handbollsherrarna, med lagkaptenen Tobias Karlsson från Karlskrona, är klara för semifinal efter seger med 24-22 mot Danmark. – Sjukt skönt att vara i en OS-semifinal, säger matchhjälten Niclas Ekberg.

Det krävdes en jätteinsats av Sverige för att semifinalplatsen skulle bli verklighet. Och det var precis vad de levererade.

Efter 58 jämna minuter där lagen följdes åt lyckades Sverige samla sina sista krafter inför slutminuterna. Vid ställningen 22-22 placerade Niclas Ekberg in 23-22 och semifinalen kändes nära.

Danmark hade en sista chans att kvittera, men Mikkel Hansens skott gick i stolpen. Med bara sekunder kvar klev Ekberg fram på nytt och dödade matchen.

Svenska glädjescener och märkbar dansk besvikelse följde.

– Jag är mållös. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är sjukt skönt att vara i en OS-semifinal, säger Niclas Ekberg.

Förutom Niclas Ekberg som imponerad med sin kyla i matchens avgörande skede utmärkte sig även Dalibor Doder och Johan Sjöstrand.

Doder var bäste målskytt i det svenska laget med sex fullträffar. Sjöstrand stod för en direkt avgörande insats i målet med 14 räddningar.

– Det kändes som jag fick tag på ett par bollar. Vi får till försvarsspelet riktigt bra. Det känns fantastiskt. Att stå i en semifinal är det största som går för en idrottsman. Det känns otroligt stort, säger Johan Sjöstrand.

Sverige får nu möta Ungern, som slog ut Island efter dubbel övertid i sin kvartsfinal, i semifinal. Matchen spelas 18.00 på fredag.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".