Den första smittade älgen som upptäcktes i Blekinge var i Ronneby i november. En jägare avlivade den och skickade prover till Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Foto: Roger Carlsson/Privat.
Blekinge

Veterinärer hoppas lösa gåtan med älgsmittan

Nu ska ett nytt fältlaboratorium i Blekinge hitta svaret på vad som smittar länets älgar med en dödlig sjukdom. Sedan första fallet upptäcktes i höstas har fler sjuka djur hittats, det senaste för några veckor sedan, och orsaken är en gåta.

– Det senaste fallet vi vet om var en sjuårig älgtjur som var utmärglad mitt i sommaren. Det var ett par veckor sedan, säger Torsten Mörner, som är statsveterinär.

Söker svar
Under hösten, vintern, våren och sommaren har undersökningarna av prover från smittade älgar inte gett svar på vad som orsakar sjukdomen. Forskarna har inte klarlagt om det handlar om en bakterie, virus, parasit, vitaminbrist eller något annat.

– Vi vet ännu inte vad den beror på, säger Torsten Mörner, som är statsveterinär.

Sprider sig
Smittan är spridd i Blekinge, Kronoberg och Skåne. Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt i samarbete med Johannishus gods och Stockholms universitet startat ett fältlaboratorium i Blekinge för att lösa gåtan med den dödliga älgsjukdomen.

P4 Blekinge rapporterade om sjukdomen i februari och sedan dess har den alltså smittat nya älgar. Djuren förlorar pälsen, får köttsår, tappar hornen och förtvinar.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".