1 av 3
I den grå lådan kommer vattnet upp från grundvattnet. Runt uttaget finns ett skydd, men det sträcker sig inte ut över området där grundvattnet finns. Foto: Olof Peterson / Sveriges Radio
2 av 3
"Vi har gjort ett gediget förarbete", säger Lars-Inge Harrysson från Olofströms Kraft. Han kan inte förstå varför det tar så lång tid att besluta om vattenskydd. Foto: Olof Peterson / Sveriges Radio
3 av 3
"Till hösten kommer Länsstyrelsen börja prioritera vattenskyddet igen", säger Ingrid Lovén, länsråd i Blekinge.
Olofström

Grundvatten utan skydd efter åratal av handläggning

"Det kan inte vara normalt att det tar så lång tid"
1:49 min

Länsstyrelsen har under lång tid prioriterat bort vattenskyddsområden. Att få ett viktigt område skyddat innebär åratal av handläggningstid.  I Olofström har vattenskyddsområdet runt grundvattnet i Lilla Holje blivit fördröjt. Ansökan har legat i malpåse i över två år utan att något har hänt.

Grundvattnet i Lilla Holje ligger långt under maken. Ovan jord finns grönområden, tennisbanor och på väg 121 dundrar lastbilarna förbi. Varje dag tas en miljoner liter vatten härifrån och hamnar i kranarna i Olofström. Enligt Lars-Inge Harrysson på Olofströms Kraft har området högt skyddsvärde.

– Man bedriver verksamhet som kan påverka och skada grundvattnet. Givetvis vill vi skydda vårt vattentäckter så att vi kan använda dem även i framtiden, säger han.

Redan år 2007 började Olofströms Kraft att arbeta med att göra området till ett vattenskyddsområde. Men sedan två och ett halvt år tillbaka väntar man på svar från Länsstyrelsen.

– Tyvärr har ärendet inte blivit handlagt ännu, vi väntar fortfarande. Det kan inte vara det normala att det tar så lång tid, säger han.

Lars-Inge Harrysson skickade i februari i år en förfrågan om vad som hade hänt med ansökan. På det fick han svaret att man skulle svara senare och sedan dess har det varit tyst. Från Länsstyrelsen medger man att ärendet har blivit liggande väl länge. Men förklaringen är enkel. Stor personalomsättning och bristande resurser på Länsstyrelsen har gjort att vattenskyddsområden blivit bortprioriterade, enligt länsrådet Ingrid Lovén.

– Vi har börjat jobba litegrann med handläggning, men vi har inte kommit så långt med det. Det betyder inte att vattnet har sämre kvalité idag eller att det fortsätter vara osäkrat, säger hon.

Till hösten ska Länsstyrelsen ta nya tag, och vattenskyddområdena ska prioriteras. Ändå det kan dröja innan några beslut tas. Lars-Inge Harrysson får vänta ett tag till.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".