1 av 2
Hade parkeringsautomaterna fungerat från första början hade kommunen fått in mer än de 870 000 kronor som kom in i juli. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
2 av 2
Det höga trycket på parkeringsautomaterna i början av sommaren gjorde att många gick sönder. Foto: Sveriges Radio
Karlskrona

Trasiga parkeringsautomater ändå en vinst

"Vi skulle fått in mer intäkter om de fungerat"
1:33 min

870 000 kronor har det nya parkeringssystemet i Karlskrona dragit in på bara en månad, vilket är dubbelt så mycket som tidigare år. Kommunen har uppskattat att det nya parkeringssystemet ska dra in mellan 800 000 och 1 miljon kronor i månaden.

Karl-Johan Swärd är gatu- och parkchef i Karlskrona kommun. Han är nöjd med resultatet, men hade parkeringsautomaterna fungerat bättre i början hade kommunen fått in ännu mer pengar.

– I den meningen kan det ju vara att vi skulle fått in mer intäkter om de fungerat. Lite minskade intäkter har det säkerligen blivit just för att de inte varit funktionella från dag ett, säger han.  

Runt 400 000 kronor brukade det gamla parkeringssystemet i Karlskrona dra in varje månad. Men med det nya systemet hoppades kommunen få in mer än det dubbla, mellan 800 000 till en miljon kronor i månaden.

Och när systemet nu har varit igång i lite mer än en månad har det dragit in 870 000 kronor i form av pengar i parkeringsautomaterna, månadskort och felparkeringsböter.

Men även om juli månads inkomster kommer upp i den siffran som kommunen hoppats på, så vill Karl-Johan Swärd inte dra några slutsatser om hur det blir resten av året.              

– Det är svårt att säga vad det blir totalt sätt för året. Juli är en speciell månad, för å ena sidan har vi mycket turister som kommer till staden men de flesta har ju semester. Så vi får vänta lite längre in i hösten innan vi får se vad intäkterna kommer bli på årsbasis, säger Karl-Johan Swärd.

Det nya parkeringssystemet har sedan starten kantats av problem, då flera av parkeringsautomaterna inte klarade av det höga trycket i början av sommaren.

Men de trasiga automaterna har en garanti, och problemen har inte kostat något, annat än att kommunen förlorat en del intäkter. Trots det här har kommunen gått plus, och de extra pengarna kommer att gå till ny asfalt och flera asfaltsläggningar har kunnat tidigareläggas på grund av de ökade intäkterna.

– Med det här extra tillskottet som vi kommer få redan i år, så har vi lagt asfalt för två miljoner mer än vad vi annars skulle ha gjort. Bland annat då på infartsleden, delen vid fängelset, där har vi lagt för pengar som kommer in av parkeringssystemet, säger Karl-Johan Swärd.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".