Karlshamn har ansträngd ekonomi och sparar på maten. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Karlshamn

Kommunen väljer bort ekologiskt

"Det kan man diskutera"
1:31 min

Politikerna i Karlshamn sparar på maten till barn, elever och äldre. Kommunen missar därför att leva upp till både Livsmedelsverkets rekommendationer och sina egna mål om ekologisk mat.

Socialdemokraten Leif Håkansson är ordförande i tekniska nämnden, som tagit beslutet.

– Vi har ett underskott på nästan 4,4 miljoner i årets budget. Då blir konsekvensen att vi måste hämta hem det under innevarande år, säger han.

Ansträngd ekonomi
Att Karlshamn har ansträngd ekonomi och sparar på maten under resten av året märker barn, elever och äldre. Matservering är en del av tekniska nämndens verksamhet och nämnden sparar nu 1,5 miljoner kronor när det gäller kost. Förskolor, skolor och äldreboenden måste nu välja billigast möjliga mat.

Det blir mindre Krav-märkt eller andra miljömärkta varor. Vitkål och morötter ersätter salldsbuffén. Det blir fisk färre dagar i veckan.

Missar målet
Åtstramningarna på menyn strider både mot kommunens egna miljömål och Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Från den 1 januari får nämnden en förstärkning på 1,5 miljoner kronor och då kan vi öka upp andelen på ekologiskt igen och även komplettera matsedlarna som de har varit tidgare, säger Leif Håkansson.

Men fram till dess är det nödvändigt att servera måltider som inte uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer?

– Det är den bedömningen som vi har gjort på det underlag som nämnden har fått.

Men tycker du det är värt att skära ner på ekologiskt för att spara pengar?

– Det kan man diskutera men nu är det som så att man minskar andelen ekologiskt. Ja, det blir konsekvensen. Om det är bra? Nej, det är det ju inte i förhållande till det inriktningsbeslut vi har tagit. Men så är det, någonstans måste vi ta pengarna, säger Leif Håkansson.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".