Förre läraren Birger Samuelsson uppvaktades med en Fender-gitarr av tacksamma elever. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Gitarren fick den stränge läraren att fälla en tår

"Det känns i hjärtat"
1:18 min

Sträng och respektingivande men med ett stort hjärta. Så beskriver Rödebyskolans förra elever den pensionerade gymnastikläraren Birger Samuelsson. År efter att eleverna slutat på skolan sitter minnena kvar och igår överraskade de sin gamla lärare.

– Skolkade man från lektionerna och satt och rökte så kom han fram och tvingade en att fimpa. Då lyssnade man - han var den enda i stort sett som man lyssnade på, säger Robert Johansson som tog initiativet till överraskningen.

När han var ung tyckte han att idrotts- och tillsynsläraren Birger Samuelsson var lite jobbig. Men nu har åren gått och han och de andra eleverna från Rödebyskolan har allteftersom insett vilken betydelse han hade.

– Mer och mer för varje år har jag fattat att han verkligen gjorde mig en tjänst, säger Robert Johansson.

Det som började med en tråd på internet nådde igår sitt klimax när ett hundratal personer samlades i Rödebyskolans gympasal för att ge honom den hyllning han förtjänar - en Fendergitarr till den musikintresserade Birger.

– Ni är inte kloka! Inte trodde jag att jag skulle komma hit igen och få en Fender!

Gitarren av märket Fender var en fin present. Men för Birger Samuelsson, som sedan länge är pensionär, var såklart uppskattningen och kärleken från hans gamla elever det som fick den stränge gympaläraren att fälla en tår.

– Det känns fantastiskt. Att en lärare får vara med om sådant här, det måste tillhöra himmelriket. Det känns i hjärtat.

Olof Peterson

olof.peterson@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".