Kent Johansson, cykelutredare. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Blekinge

Cyklisternas framtid utreds

Kent Johansson: ”Cyklingen är bortglömd”
1:42 min

Samtidigt som dödsolyckorna minskar bland bilister är det fler cyklister som omkommer i trafiken.  Men i höst kommer en statlig utredning som ska visa på olika sätt att göra det både säkrare och lättare att cykla.

Utredaren Kent Johansson håller med om mycket av den kritik som kommer från cyklisterna.

– Cyklingen är bortglömd lite för mycket. Både i den praktiska planeringen och de förutsättningar som finns. Men i dag finns det väldiga krav från cyklister och andra trafikanter.

Behov inte med i planeringen
För många är det och har framför allt varit självklart att ta bilen till jobbet, affären, eller när man ska till bekanta. Men allt fler skaffar cykel och cyklingen är på uppåtgående – trots de problem som finns.

Det kan handla om att cyklisternas behov inte finns med i planeringen som görs och när man fördelar pengar glöms cyklisterna bort.

Vill se satsningar
En av de saker som Kent Johansson vill se i framtiden är satsningar för att göra det säkrare för cyklister.

– Då handlar det om att du både ska se över en del förslag på ändringar i trafikreglerna, men du ska också ha bättre möjligheter, för väldigt mycket handlar om hur du utformar trafikmiljön. En sak som är väldigt viktig är att du kan ta dig mellan olika orter i en kommun.

Säkra cykelbanor
Då handlar det både om säkra cykelbanor som går raka vägen och om möjligheten att kombinera buss och tåg med cykling. Och Kent Johansson tror att vi kommer att få se mycket fler cyklar.

– Vi i Sverige är riktigt dåliga på att ta cykeln om man jämför med många städer på kontinenten där planering för cyklister är en självklar del i allt arbete. Men vi är på rätt väg ändå, tycker han.

– Det finms kommuner som funderar på att ha olika cykelgator och ser till att miljöerna är uppbyggda kring cykeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".