1 av 3
Varslen var ett tunt besked för Thommy Mattisson, som är ordförande i den lokala IF Metall-klubben. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Peter Lauwers är chef på den division inom företaget Atlas Copco som Dynapac ligger under. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Ännu ett stort varsel på Dynapac

Facket: "Det känns jättetungt och jättetufft"
1:39 min

83 personer varslades i dag om uppsägning på Dynapac i Karlskrona. Anledningarna är låg efterfrågan och att företagsledningen vill göra tillverkningen mer effektiv.

I mars kom det förra stora varslet, och i maj stod det klart att 47 anställda tvingades lämna sina jobb. Anledningen då var att företaget började tillverka maskinerna på ett nytt sätt, som krävde färre personer för att göra samma mängd maskiner.

Sedan dess har företagsledningen sett över verksamheten och bestämt att tillverkningen ska bli ännu mer effektiv genom att bygga om på fabriksområdet, samtidigt som man ska tillverka färre maskiner.

– Vi ser att orderingången är för låg för att behålla de 83 anställda vi pratar om just nu, säger Peter Lauwers, divisionschef på företaget Atlas Copco som äger Dynapac.

Efterfrågan ligger still
Efterfrågan på de jordvältar och asfaltvältar som Dynapac tillverkar ligger alltså still på en låg nivå, samtidigt som företaget har byggt upp ett lager med en stor mängd maskiner som de ännu inte har lyckats sälja. 

– Med effektiviseringar och de stora lager vi har behöver vi producera mindre här i Karlskrona, och därför måste vi varsla, säger Peter Lauwers.

Han vill nu sluta tillverka maskiner att lägga på lager, och i stället enbart göra dem på beställning. Eftersom efterfrågan på maskinerna är säsongsbunden betyder det att ledningen nu ska förhandla med facket om att ha flexibla arbetstider – längre arbetsdagar för de anställda de perioder efterfrågan är stor och kortare andra delar av året.

Detta är något som ordföranden i IF Metalls lokala fackklubb, Thommy Mattisson, är positiv till, så länge arbetarna blir ordentligt kompenserade.

– Vi är självklart beredda att hjälpas åt att hitta lösningar så att vi kan bygga maskiner när kunderna behöver det, säger han.

Tungt besked
För Thommy Mattisson var det tungt att ta emot beskedet om varslen.

– Det kom som en chock, verkligen. Det känns riktigt, riktigt tungt. Vi ser det som ett stort misslyckande att vi har hamnat i denna situation. Vi hade stora förväntningar på att kunna utveckla verksamheten här i Karlskrona när vi för fem år sedan blev uppköpta av Atlas Copco, men som det är nu har vi bara krympt.

Han beskriver mötet i förmiddags där de anställda fick besked om varslen: 

– Det blev väldigt tryggt stämning, det går inte att beskriva det. Man kunde höra en knappnål falla.

Vad säger de anställda nu då?
– De är självklart väldigt oroliga. De som drabbas går ut på en väldigt osäker arbetsmarknad. På sikt kan vi inte hålla på och minska varje år, för då försvinner vi ju från Karlskrona, och det är ju en viktig arbetsplats på orten så det får ju bara inte hända.

– Vi får bara hoppas att företaget sätter till alla knutar nu och bearbetar marknaden, så att det bara blir ett varsel och uppsägningen inte blir verklighet.

Fabriken i Karlskrona har just nu 493 anställda.

Lisa Mattsson
lisa.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".