Ida Ridell, 15 år från Karlskrona berättade hur det är att vara glutenintolerant. Foto: Jenny Lindeborg/Sveriges Radio.
Blekinge

Allergiska barn ska få rätt behandling

Genom att 8000 skolelever svarar på en enkät i höst ska man få bättre grepp om förekomsten av allergi bland unga och om hur de som är allergiska mår. Dessutom hoppas man kunna se om de får den behandling som de borde ha för sin allergi.

Det handlar om cirka 8000 elever i södra Sverige som ska ingå i en studie om hur de påverkas av allergiska besvär. I Blekinge är det elever på högstadieskolor i Sölvesborgs och Karlskrona kommun som kommer att kunna vara med och svara på en enkät.

Kartläggning
– Vi vill i första skedet kartlägga hur barnen har det, vilka allergier de har och hur mycket det påverkar dem i deras vardag. Och sedan vill vi självklart också veta om de har rätt behandling, säger Hampus Kiotseridis är barnläkare vid Skånes universitetsjukhus och leder studien.

Hur vanligt tror du det är att min inte har rätt behandling i dag?
– Det vet vi egentligen inte, för det finns inga sådana kartläggningar gjorda. Många har lindriga besvär och handlar mediciner receptfritt och där gör man inte samma uppföljning kring om de är tillräckligt behandlade. Så det är det vi vill veta egentligen, om det systemet funkar bra.

Ida Ridell är 15 år och har ingen allergi men är glutenintolerant, vilket påverkar hennes vardag.

Egen fika
– Äter jag en hel brödbit med gluten får jag jätteont, man måste tänka på det jämt. Jobbigt är det hemma hos nya kompisar, så man får ha med sig egen pasta eller fika berättar Ida Ridell.

Jenny Lindeborg
jenny.lindeborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".