Sju av tio har funderat på att sluta. Foto:Jonas Ekströmer/Scanpix
Blekinge

Soldater funderar på nytt jobb

"Det låter som ganska många"
1:46 min

Sju av tio anställda soldater och officerare har någon gång under det senaste året övervägt att sluta inom Försvarsmakten. Det visar en undersökning som Officersförbundet genomfört.

Undersökningen har gått ut till 1 400 av officersförbundets medlemar och av de 50 procent som svarat säger drygt sju av tio att de övervägt att sluta.

På F17 i Kallinge är Gabor Nagy flottiljchef och han tycker att siffran är ganska hög, även om den inte direkt förvånar.

– Nej det är egentligen ganska naturligt att fundera över sin situation, men visst sju av tio är kanske lite högt.

Skrivbordet istället för strid
Bland soldater är det främst lönen som gör att man funderar på ett annat jobb, bland officerare är det bristande framtidstro och omorganisationer.

Jonas Mård är förste vice ordförande på officersförbundet och han tror också att mer tid vid skrivbordet gör att officerare vill lägga av.

– Vi har exempel på officerare som slutat då dem inte ansett sig kunna leda sitt förband i strid efter som man fått allt för mycket administrativt arbete.

Försvaret hotas
Just nu pågår en omfattande omorganisation inom försvaret som man hoppas ska leda till att rätt man eller kvinna hamnar på rätt plats. Det innebär att anställda kan tvingas flytta eller i värsta fall sägas upp.

Väl genomförd tror både chefen på F17 och Officersförbundet att framtidstron åtminstone på sikt kommer att stärkas, annars kan det få allvarliga konsekvenser menar Jonas Mård.

– Det kan komma att påverka vår beredskap och hur vi skyddar våra gränser, men det kan också påverka våra internationella insatser.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".