1 av 3
Dynapac i Karlskrona varslade på tisdagen 83 anställda om uppsägning. I maj blev 47 personer uppsagda från företaget. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Camilla Rejdvik Pålsson är chef på Arbetsförmedlingen i Blekinge. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 3
Arbetsförmedlingen annonserar just nu ut två lediga industrijobb i Blekinge. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Blekinge

Bara två industrijobb lediga att söka för varslade

"Tillgång på lediga industrijobb"
1:31 min

Just nu finns bara två lediga industrijobb i hela Blekinge utannonserade på Arbetsförmedlingens hemsida och samtidigt är Dynapacs varsel ett av flera. Men Arbetsförmedlingen framhåller att det finns nya jobb.

När Dynapac i Karlskrona på tisdagen varslade 83 anställda om uppsägning var det långt ifrån den enda industrin som flaggat för nedskärningar i länet på sistone.

Flera varsel
Förra veckan varslade TitanX i Mjällby 20 anställda. I början av juli varslade Backarydsgruppen 27 personer. Lu-Ve i Asarum varslade i slutet av juni 16 personer.

Uppsägningar
I juni stod det också klart att 42 personer blir av med jobbet från Ifö Sanitär i Mörrum. Dynapacs tidigare nedskärning i år var i maj när 47 anställda blev uppsagda.

Två jobb lediga
Samtidigt finns det alltså just nu endast två lediga industrijobb att söka i Blekinge.

Men Arbetsförmedlingens chef i Blekinge, Camilla Rejdvik Pålsson är inte orolig.

– Blekinge, norra Skåne och Småland är industrilän och det område i landet där vi har största tillgången på lediga jobb inom industrin.

Finns det alltså fler lediga industrijobb att söka än de två i hela Blekinge som är utannonserade på Platsbanken?

–  Dels är vi precis tillbaka från industrisemestern, så det gör ju också att det är stiltje på arbetsmarknaden. Sedan anmäls inte alla jobben till Arbetsförmedlingen utan många gånger tillsätts de genom att man söker oannonserat och genom kontakter. När det gäller erfarna industriarbetare så finns det alltid en efterfrågan.

Ska man vara beredd på att pendla långt eller flytta?

– Om man blir arbetslös så är väl ens främsta ambition att så fort som möjligt hitta ett nytt arbete. För många är det önskvärt att ha nära till jobbet men viktigast för de flesta av oss är att ha ett jobb. Då är det ofta så att man får räkna med att pendla en bit. Får man ett jobb långt bort så kan man fortsätta söka på hemorten, säger Camilla Rejdvik Pålsson.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".