Foto: Polismynidgheten i Västra Götaland.
Blekinge

Varannan djurplågerianmälan – falskt alarm

"Det tar resurser som kan läggas på annat"
1:22 min

Felaktiga anmälningar om djurplågeri tar upp värdefull arbetstid för djurskyddshandläggarna på länsstyrelsen. Enligt länsveterinär Björn Dahlén är mer varannan anmälan som de åker ut på obefogad.

– Det kan bero på att den som anmäler inte har full kunskap om vad det är för någonting, men det kan också vara fejder emellan människor som ligger bakom en anmälan till länsstyrelsen.

En anmälan om dagen
Det är de privata anmälningarna som gör att länsstyrelsen överhuvudtaget får åka ut på tillsynsärenden när det gäller sällskapsdjur. Under ett år kommer det in ungefär en anmälan om dagen och handläggarna försöker sortera bort sådant som de märker är obefogat.

– Men allt kan man inte komma till rätta med på det sättet och då tar det givetvis resurser som vi hade velat lägga på annat, säger Björn Dahlén.

Allmänhetens anmälningar viktiga
Till exempel skulle man vilja göra fler oanmälda besök på lantbruk. Maya Solvik som jobbar med tillsynen tycker att det är viktigt att privatpersoner fortsätter anmäla, men vill uppmana folk att prata med varandra först.

– Vi får ibland in anmälningar om djur som ser sjuka ut, som haltar eller har ont någonstans. Och så åker vi dit och får veta att personen har varit med djuret hos veterinären en vecka tidigare. Så att prata med varandra innan man ringer oss är tipset.

Josefin Lundén
josefin.lunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".