1 av 2
Monica Olsson Liljekvist och Mats Olsson på Tant Grön AB stänger förskolan i Kättilsmåla. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Jan-Olof Petersson (FP) är barn- och ungdomsnämndens ordförande. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Karlskrona

Förskolan i Kättilsmåla stänger

"Det känns svårt"
1:36 min

När förskolan i Kättilsmåla stänger i december blir 16 personer arbetslösa och 100 barn måste få nya fritids- eller förskoleplatser. Företaget som driver förskolan, Tant Grön, motiverar stängningen med att man får sänkt hyresbidrag, att man annars riskerar konkurs och anklagar nu Karlskrona kommun för löftesbrott.

– Det känns svårt det här men vi har gjort så mycket vi kan, säger Monica Olsson Liljekvist, som är vd på Tant Grön AB.

Vid årsskiftet får företaget sänkt hyresbidrag till samma nivå som alla andra fristående förskolor i Karlskona har.

Kritiserar löftesbrott
Delägaren Mats Olsson kritiserar nu kommunen för löftesbrott. Han menar att barn- och ungdomsnämndens ordförande Jan-Olof Petersson lovat att betala hela hyran åt Tant Grön i Kättilsmåla i tio år eftersom annars ingen vågat bygga en ny förskola där.

– Vi har gjort en muntligt överenskommelse och han tog i hand och sa att han skulle hålla vad han lovar, säger Mats Olsson.

Företaget har en årsomsättning på 49 miljoner kronor och hade förra året ett resultat på 1,8 miljoner kronor, klarar ni inte en sänkning av bidraget?

– Nej, det finns inga förutsättningar att driva vidare på det sättet. Tant Grön gick back 2010 och vi fick göra besparingar, säger Mats Olsson.

Håller inte med
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jan-Olof Petersson (FP) håller inte med om att han lovat att kommunen ska betala hela hyran i tio år.

– Jag har inget minne av att jag tagit i hand och kunnat lova det, säger Jan-Olof Petersson.

Gör besparingar
Han minns däremot att högst ansvariga politiker i Karlskrona kommun gav löftet 2007, men menar att det är fel att lova något sådant och att det därför går att bryta eftersom kommunens besparingar också gäller fristående skolor.

– Det får också drabba de enskilda verksamheterna.

Vad händer med förskolan och vad händer med barnen?

– Kommunen har alltid yttersta ansvaret för förskolebarn och elever så vi är skyldiga att anvisa plats för dessa barn och de familjer som valt den verksamheten. Vi får återkomma under hösten om hur vi löser det, säger Jan-Olof Petersson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".