1 av 3
Kommunen sänker hyresbidraget även till Bastasjö förskola. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 3
Helen Allevang är ansvarig på Bastasjö Förskola AB. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
3 av 3
Jan-Olof Petersson är barn- och ungdomsnämndens ordförande. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Karlskrona

Bastasjö förskola får höjd hyra med halv miljon

"Tar in fler barn"
1:16 min

Bastasjö är den andra fristående förskolan i Karlskrona, efter Kättilsmåla, som fått besked om indraget extra bidrag till hyran. Företaget har därför förstärkt ekonomin genom att ta emot fler barn.

– Vi har hittat olika lösningar. Dels tar vi in fler barn under en period och dels använder vi en paviljong för att jämna ut hyran. Men vi kan inte fortsätta på det här viset, säger Helen Allevang på Bastasjö Förskola AB.

Företaget flyttade 2008 in i kommunens nybyggda lokaler i Bastasjö efter erbjudandet om att få hela hyran betald. Men nu är hyran en halv miljon kronor om året.

Kritiserar sänkningen
Företaget tycker att det är orättvist eftersom ingen kommunal förskola helt plötsligt får en så kraftig hyreshöjning och har därför tagit strid i domstol. Men barn- och ungdomsnämndens ordförande i Karlskrona, Jan-Olof Petersson (FP), hänvisar till en lag som säger att alla ska ha exakt samma nivå.

– Vi tog beslutet att ge det kommunen är skyldig att ge. Nämligen genomsnittskostnaden för vad vi själva har för kostnader, säger Jan-Olof Petersson.

Mindre pengar
När hyreskostnaderna ökar måste pengarna tas, menar Helen Allevang på Bastasjö Förskola AB, från barnverksamheten.

– På sikt så kommer vi att få lämna de här lokalerna. Vi kommer inte kunna fortsätta att ha vår verksamhet här. Utan då får kommunen gå in och ha sin verksamhet här i stället, säger hon.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".