Förlorare på det här förslaget är alla småhusägare med stor boyta, såväl i glesbygd som storstad. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Blekinge

Kraftigt höjd fastighetsskatt för blekingarna

En höjd fastighetsskatt med mellan 40 och 51 procent för många Blekingebor – det blir resultatet om ett nytt förslag som i dag överlämnas till finansministern blir verklighet. I Blekinge skulle fastighetsskatten höjas med i genomsnitt drygt 1 500 kronor.

Hårdast drabbas Olofström och Ronneby. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram åt organisationen Villaägarna.

– Utredningens förslag är anmärkningsvärt. Uppdraget var att föreslå hur taxeringssystemet kan avskaffas men utredaren har tolkat det som att en helt ny fastighetsskatt ska tas fram. Följden blir stora skattehöjningar för enskilda småhusägare, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".