Olofströms drabbas värst om det nya regelverket kring fastighetsskatten blir verklighet. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Blekinge

Fastighetsskatten kan chockhöjas

Villaägarnas Riksförbund: ”Vi befarar att detta bara är början”
1:30 min

Fastighetsskatten kan i länet fördubblas om det förslag som idag lämnades över till finansminister Anders Borg (M) blir verklighet.

Siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att det nya förslaget skulle ge en genomsnittlig höjning på fastighetsskatten på 1500 kronor.

Mottogs negativt
I Ronneby mottogs beskedet om en befarad höjning av fastighetsskatten negativt.

– Det är ju aldrig bra med höjningar och ökade avgifter, men det finns väl säkert något skäl till att de nu utreder det här, säger husägaren Lars Everkar från Ronneby.

Kännbara höjningar
I Blekinge väntas mest kännbara höjningar i Olofström, där handlar det i snitt om en 51-procentig höjning av skatten och 77 procent av villägarna kommer att beröras om förslaget går igenom.

– Vi sätter oss emot att man nu ska räkna in såväl bostads- som tomtytan. Det blir ett komplicerat system som kan innebära att det blir successiva höjningar fortsättningsvis, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".