Studentkårens Kerstin Andersson och rektor Ursula Hass är överens - någon sammanslagning är inte aktuell. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlskrona

BTH kräver svar från Högskoleverket

Rektor: ”Jag är irriterad”
1:27 min

Uttalandet om att Blekinge Tekniska Högskola borde slås ihop med Linnéuniversitet har retat upp högskolans rektor Ursula Hass. Det är stabschefen på Högskoleverket, Lennart Ståhle som i Dagens Nyheter säger att regeringen borde peka med hela handen när det gäller en sammanslagning.

– Det är inte Högskoleverkets sak att uttala sig om en sammanslagning och vi kommer att fråga dem vad man egentligen menar, säger en irriterad Ursula Hass.

Främmande argument
Det är en artikel i Dagens Nyheter som retat upp BTH:s rektor. I artikeln säger stabschefen Lennart Ståhle bland annat att många av de mindre högskolorna inte håller måttet vad gäller kvalité, ett argument som är helt främmande för Ursula Hass.

Redan för fem år sedan var en sammanslagning med Kalmar och Växjö aktuell, men det blev ett tydligt nej från BTH och argumenten är desamma idag.

– Det finns olika typer av lärosäten som kan bli duktiga på sina områden, så jag är för en fortsatt mångfald, säger Hass. 

Kår och ledning överens
Uttalandet från Högskoleverket verkar ha kommit som en blixt från klar himmel, för både ledning och studentkår på högskolan är helt tagna på sängen. Men båda är överens, någon sammanslagning ska det inte bli, tycker Kerstin Andersson som är ordförande för studentkåren.

– En mindre högskola är bättre för studenterna eftersom kontakten med lärare och personal är mycket bättre.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".