1 av 2
Nicklas Platow (M) kritiserar kommunens tidigare uppgörelse med Tant Grön i Kättilsmåla. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
2 av 2
Tidigare kommunalrådet K-G Svenson (M) försvarar överenskommelsen. Arkivfoto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
Kättilsmåla

Skattemiljoner går till nedläggningshotad förskola

"Är ett missförhållande"
1:43 min

Karlskronaborna pumpar in mångmiljonbelopp i en privat skolbyggnad i Kättilsmåla. En uppgörelse med friförskolan Tant Grön har lett till att skattebetalarna bidrar med 16 miljoner kronor för att bolaget skulle kunna bygga en ny skola.

Uppgörelsen gjordes tillsammans med det tidigare kommunalrådet K-G Svenson (M), som nu har hamnat på tvären med de nuvarande politikerna.

– Vi ville inte investera i Kättilsmåla i den förskolan utan vi såg helst att en privat aktör skulle göra det, säger K-G Svensson.

Garanterade miljoner
Överenskommelsen var att Tant Gröns grundare startade ett fastighetsbolag som byggde en ny förskola i Kättilsmåla. För att underlätta lån från banken blev Karlskrona kommun hyresgäst från 2007 och tio år framåt och betalar 1,6 miljoner kronor om året.

Karlskrona kommun hyr i sin tur ut förskolan till Tant Grön. Men barn- och ungdomsnämnden betalar ett extra lokalbidrag till Tant Grön, som motsvarar hyran, eftersom företaget finns i nybyggda lokaler och det betyder höga lokalkostnader.  

Kritiserar efterträdarna
Men barn- och ungdomsnämnden drar nu in den ersättningen. Tant Grön stänger därför i Kättilsmåla, kommunen fortsätter att betala hyran till det privata fastighetsbolaget och K-G Svenson kritiserar sina efterträdare.

– Annars hade vi inte klarat ut det här och det hade inte blivit någon skola utan vi hade fått bygga själva. Nu har vi haft en bra aktör och det är fortfarande en bra aktör. Kunderna tycker om dem och alla är nöjda och glada. Då kan man inte plötsligt ändra avtalen under pågående situation som man har gjort nu, säger K-G Svensson.

River upp
Men partikamraten Nicklas Platow (M), som är vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tycker att uppgörelsen var allför generös och har därför rivit upp den.

– Jag reglerar ett missförhållande som jag bedömer finns. Vi behöver hålla i skattepengarna och det gäller även den fristående verksamheten. Om vi inte behöver betala ut mer pengar enligt lag till den verksamheten så varför skulle vi betala ut mer lokalersättning till fristående förskolor i snitt än vad vi gör till den kommunala förskolan, säger Nicklas Platow.

Men K-G Svenson, som gjorde överenskommelsen, håller alltså inte med.

– Har man från kommunens sida gått in med ett avtal ska det gälla, säger han.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".