En av de döda älgarna. Foto: Jan Ingvarsson.
Blekinge

Storsatsar mot älgdöden

Veterinär: "Det får inte fortsätta"
1:21 min

För att hitta en lösning på den mystiska älgdöden, kommer Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA att upprätta ett tillfälligt laboratorium i Blekinge. Labbet kommer att finnas på plats under inledningen av älgjakten för att så snabbt som möjligt kunna ta prover på djuren.

Sedan i mars har nära 20 älgar hittat döda i Blekinge. Älgarna har exempelvis varit undernärda, förlamade eller blinda och några av dem har tappat stora delar av sin päls.

90 sekunder efter döden
Redan nu har SVA tagit en rad prover som analyserats, men för att få så färska prover som möjligt, helst inom 90 sekunder efter att älgen dött, kommer veterinärer och patologer att finnas på plats i Blekinge under älgjakten.

– Vi har ett antal prover kvar att ta och då vi behöver så färska prover som möjligt är det lättare att transportera forskare och patologer till Blekinge, än döda älgar till SVA i Uppsala, säger stadsveterinär Torsten Mörner.

Tiden är perfekt
Att SVA i höst kommer ner med ett labb är något som gläder Jan Ingvarsson, vice ordförande Jägarförbundet i Blekinge.

– Att de kommer älgjaktsveckan är en perfekt tid eftersom vi då kan förse forskarna med hur många prover som helst, säger han.

Fågeldöden
Det finns redan nu en rad olika teorier om varför älgarna dör. Parasiter, brist på mat eller vitaminbrist, liknande den som drabbat många av länets fåglar är några teorier.

Vad det än må vara, en lösning på gåtan är nödvändig menar Jan Ingvarsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".