Förbrukningen av lustgas minskar på Blekingesjukhuset. Foto:Scanpix
Blekinge

Rejäl minskning av lustgasanvändning

"Ingen ska bli nekad smärtlindring av miljöskäl"
1:14 min

Trots att landstinget aldrig köpte in något reningsverk har utsläppen av den miljöfarliga lustgasen minskat rejält. Genom att spåra läckor har man kunnat minska onödig förbrukningen och miljöchef Annika Christensson tycker att man ska fortsätta använda lustgasen.

– En förlossning med lustgas påverkar miljön lika mycket som om man hade kört 150 mil med en bensinbil, men vi använder det när vi behöver det. Vi vill inte att någon ska behöva avstå smärtlindring av miljöskäl, säger Annika Christensson.

Läckspårare
Miljöchef Annika Christensson tycker det är viktigast att skära ner på den onödiga förbrukningen av lustgas. Men eftersom gasen är både osynlig och luktlös är det svårt att märka var den tar vägen. Därför har landstinget tagit hjälp av en läckspårare som med specialutrustning lyssnat sig fram till pysande källor och tätat både små och stora läckor i rörsystemen.

– Vi försöker också minska överanvändningen genom att informera så att det används mer försiktigt. Om man kan minska miljöpåverkan så minskar man också ofta kostnaderna.

Inget reningsverk
För fyra år sedan ville det dåvarande landstingsrådet Bernth Johnson (S) köpa ett reningsverk för lustgasen, men det är inte längre aktuellt.

– I dagsläget tycker vi inte att vi behöver det utan vi jobbar med att minska utsläppen från källan, säger Annika Christensson.

Josefin Lundén
josefin.lunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".