Kommunen vill att man söker tillstånd för att få spela instrument på stan i Karlskrona. Foto: Helena Broström.
Karlskrona

Ovetande musiker spelar olagligt

Gatumusikanter spelar olagligt - utan att veta om det
1:31 min

Gatumusiker spelar ofta olagligt i Karlskrona – utan att veta om det. Kommunen kräver både tillstånd och en avgift. Men nu höjs röster på en förändring och inspirationen kommer från Ronneby.

Att slå upp sitt gitarrfodral i centrala Karlskrona och spontant spela för pengar är krångligare än det låter. Karlskrona kommun vill att alla gatumusikanter ska söka tillstånd, ett tillstånd som kostar pengar, olika mycket beroende på var man vill stå.

Var söker man tillstånd?
Andy Davey är lärare till vardags, men spelar irländsk folkmusik med ett gäng kompisar och de har flera gånger uppträtt spontant i Karlskrona. Dock utan det där tillståndet man egentligen behöver.

– Det visste jag inte förrän idag. Var söker man tillståndet, är det hos kommunen eller polisen? undrar Andy Davey.

Draghjälp från affärerna
Inte heller i kommunens växel är de helt säkra på vem de ska koppla till när P4 Blekinge ringer och frågar.

Men Andy Davey och andra musiker får nu oväntad draghjälp från Karlskrona centrumförening.

"Spanska trappan utmärkt"
De har sneglat på grannkommunen Ronneby som upprättat två frizoner för gatumusikanter. Där kan vem som helst, när som helst, vända upp och ned på en hatt och spela och sjunga.

– Enklast vore det med spelplatser. Till exempel den nya Spanska trappan hade varit utmärkt som spelplats, säger Johan Rennemark, vd i Karlskrona Centrumförening, som tänker driva frågan.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".