1 av 2
Randi Kindgren, som bor i Karlskrona, reagerar på blekingarnas slöseri med energi och slukande av naturresurser. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Länets livsstil kräver 3,3 jordklot. Foto: Scanpix.
Blekinge

Livsstilen kräver tre jordklot

"Det förskräcker mig"
1:34 min

Blekingarna är värre miljöbovar än resten av Sverige och har en livsstil som kräver 3,3 jordklot. Det visar en undersökning som Stockholm Environment Institute har gjort där miljöorganisationen räknat ihop flygresor, bilåkande, matvanor och konsumtion.

Karlskronabon Randi Kindgren reagerar på hur mycket energiförbrukning och utsläpp länets invånare orsakar.

– Det förskräcker mig och jag tänker framåt. Jag finns inte kvar men mina barn och barnbarn gör det. Vi får se hur det blir för dem om man inte gör någonting nu, säger hon.

Slösar energi
Om alla i hela världen hade samma livsstil som blekingarna skulle det behövas 3,3 jordklot. Det visar en undersökning som Stockholm Environment Institute har gjort.

Organisationen har summerat människors bilkörning, matvanor, klädinköp och annan konsumtion per person och räknat ihop i något som kallas ekologiskt fotavtryck. Siffrorna visar att blekingarna förbrukar mer resurser och orsakar större utsläpp än resten av landet och svenskarna påverkar miljön mer än övriga världen.

Svårt att ändra
Karlskronabon Randi Kindgren tror att många har vant sig vid en bekväm livsstil som är svår att ändra.

– Vi är bortskämda idag. Jag är ju uppväxt under kriget i Norge. Då ser man skillnaden på hur man lever idag. Så mycket kan man nog göra. Men jag tror ändå att det inte är bra, säger Randi Kindgren.

Ger miljötips
Hon har flera tips på hur många kan spara på miljön.

– Gå mer och cykla mer. Ta det som en gratis motion istället för att använda bilen och vi har ju bra bussförbindelser. Ta tåg istället för att flyga i onödan och man kan till exempel tänka sig att bo lite mindre. Så det är mycket att tänka på men sedan om det är någon som gör det är en annan sak, säger Randi Kindgren.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Ekologiskt fotavtryck

Världsnaturfonden och Global Footprint Network presenterar hur stort ekologiskt fotavtryck per person alla gör i världens länder.

Stockholm Environment Institute har räknat om siffrorna till lokla nivå.

Fotavtrycket är ett mått på hur mycket energi och naturresurser varje person förbrukar och hur stora utsläpp av växthusgaser det blir. Måttet innehåller resor, matinköp, boende och konsumtion.

Det mäts i något som kallas globala hektar, gha. Det motsvarar hur stora markyta det krävs för att producera allt varje person behöver.

Blekingarna kräver 6 gha per person och det motsvarar 3,3 jordklot eftersom det i världen bara finns tillgängligt 1,8 gha. Större förbrukning än så betyder att den här generationen lånar från kommande.

Genomsnittet i Sverige är 5,9 gha och i världen 2,7.

Källa: Stockholm Environment Institute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".