Martina Östsjö. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Karlskrona

Martina Östsjö pastaladdar för 5892 meter

2:54 min

För sin morfar som dog i cancer och för att samla in pengar till forskning åker Martina Östsjö från Karlskrona till Afrika imorgon för att bestiga Kilimanjaro.

– Trots att morfar inte är med oss hade han varit stolt över mig, säger Martina Östsjö.

De senaste dagarna har hon framförallt vilat och ätit sig mer än mätt för att ladda kroppen inför den tuffa utmaning som väntar. Det kommer vara 25 plusgrader när hon börjar gå och minus 30 på toppen.

– Tidigare har jag tränat syreupptagning, muskler och kondition men nu behöver kroppen en massa kolhydrater för att få energi. Man går 70 kilometer upp till toppen med låg luft så det blir tufft, säger Martina Östsjö.

Hon har varit i Afrika tidigare. Då campade hon sig fram i 45 dagar men hon hann aldrig berätta det för sin morfar som gick bort i cancer.

Han har alltid inspirerat henne till nya utmaningar och Martina Östsjö tror att han varit glad över att hon gjort detta.

– Nu gör jag det för cancerforskningens skull så att andra kan bli friska, säger Martina Östsjö som hoppas kunna samla in 50 000 kronor.

Läs även:

Daniel Kjellander

Daniel Kjellander. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.

daniel.kjellander@sverigesradio.se

0455-366834 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista