Röken i trapphuset hade kunnat bli en dödsfälla. Arkivbild. Foto: Andreas Larsson/SR.
karlskrona

Röklucka fungerade inte vid branden - nu ändrar Karlskronahem rutinerna

1:26 min

En röklucka som inte öppnade sig ordentligt kunde inneburit en katastrof när det brann i en fastighet vid Gullabergsvägen i somras. Nu ändrar Karlskronahem sina rutiner med nya moderna rökluckor samt fler besiktningar för att förhindra liknande incidenter.

Det var en onsdagskväll i augusti när ett trapphus på Gullabergsvägen plötsligt fylldes av brandrök. När räddningspersonalen dök upp och skulle öppna en av rökluckorna för att vädra i fastigheten fungerade den inte.

Lyckligtvis kom ingen människa till skada och räddningstjänsten kunde få bort den livsfarliga brandröken på annat vis.

Bostadsbolaget som äger fastigheten Karlskronahem och dess vd Per Myrbeck säger att händelsen blivit något av en ögonöppnare och att man nu ska ändra om i rutinerna.

Framför allt är Karlskronahem just nu i färd med att byta ut de gamla rökluckorna som utlöstes med vajer, till nya luckor styrda av elektriska impulser.

Per Myrbeck berättar också att man stärkt samverkan med räddningstjänsten så att de ska vara informerade om någon röklucka är under reperation. Det blir även tätare kontroller, numera fyra gånger per år istället för enbart den enda som genomförts tidigare.

Henrik Svensson
henrik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista