Emilie Pilthammars blogginlägg har blivit ifrågasatta. Foto: Privat
Sölvesborg

"Inte förenligt med religionsfriheten"

Sölvesborgspolitikern Emilie Pilthammars (M) blogginlägg om böneutrop går inte bra ihop med partiets grundläggande värderingar om religionsfrihet. Det tycker partikollegan Jimmy Baker, kommunalråd i Botkyrka.

Emilie Pilthammars blogginlägg har skapat debatt de senaste dagarna. I bloggen har hon bland annat visat förstålse för mackägare som inte hyr ut bilar till romer och hon ifrågasätter om det verkligen är okej med böneutrop från minareter.

Det sista handlar om ett medborgarförslag i Botkyrka kommun, där Jimmy Baker är moderat politiker.

– Vi är ju ett parti som väldigt högt värderar människors egen frihet att få leva sitt liv som den personen vill. Och då tycker jag att det blir problematiskt när man som moderat förtroendevald ger uttryck för att människor ska inte få vara som de är, de ska vara som jag.

Det Jimmy Baker har reagerat mest på är blogginlägget där Emilie Pilthammar har skrivit bland annat detta:

"Varför fly/flytta till ett nytt land där du får en ny chans till ett bra liv, och sedan vilja att det ska vara som i sitt hemland?"

Jimmy Baker tycker att det är självklart att de som kommer till Sverige ska kunna ta med sig och utöva sin religion. Någon annat är inte förenligt med vad moderaterna står i frågan om religionsfrihet.

Men bland partikollegerna i Blekinge låter det inte likadant.

Länsordföranden Magnus Gärdebring säger att han inte ställer sig bakom det Emilie Pilthammar har skrivit på sin blogg. Men han upplever inte att hon har gått över gränsen. Däremot har han sagt till henne att hon måste fundera på hur hon uttrycker sig på sociala medier.

Emilie Pilthammar vill själv inte bli intervjuad. Hon känner sig missförstådd och hänvisar till sin blogg där hon har skrivit ett inlägg om debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista