Blekinge

Fullt på Blekinges fritidshem

1:29 min

Situationen på fritidshemmen i Sverige är ohållbar. Det menar fackförbundet Kommunal. I Blekinge går det i genomsnitt 20 barn på en vuxen, något som fritidsledare Micke Eriksson på Nättrabyskolan tydligt märkte av när han var ny.

– Jättemånga barn. Det var otroligt jobbigt att lära sig barnens namn och vilka föräldrar som tillhör vem, säger han.

När han var nyanställd tyckte Micke Eriksson att det var svårt att hålla koll på de stora grupperna. Även om han nu har vant sig blir det ofta stressigt. I dag tar han och Lena Gustavsson hand om 30 barn i Nättrabyskolans idrottshall.

– Man har inte koll på det sättet. Det skapar oro för barnen och då blir det oroligt för oss, säger Lena Gustavsson.

Enligt fackförbundet Kommunals rapport har antalet barn per vuxen på Sveriges fritidshem tredubblats sedan 1980. I Blekinge går det i snitt 20 barn på varje vuxen och värst i länet är det i Karlskrona. Det påverkar det pedagogiska arbetet och Micke Eriksson och Lena Gustavsson hade gärna sett fler vuxna på skola och fritids.

– Det finns ingen som vill vara ensam med tjugo barn med tanke på det ansvaret som vi har, säger Micke Eriksson.

– Man vill ju kunna sitta ner med några få barn och kunna utgå från vad varje barn vill. Nu får man tillgodose vad gruppen vill göra och då kommer inte alla barn till sin rätt, säger Lena Gustavsson.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista