Blekinge

Uttalande om arbetslösa och fikabröd väcker starka reaktioner

1:47 min

Efter Ingrid Hermanssons (C) uttalande om att långtidsarbetslösa, till exempel somalier, kan jobba med att hämta fikabröd har många reagerat starkt. Somalilands förening och riksdagsledamoten Suzanne Svensson (S) är några som oroar sig över Centerpartiets samhällsvision.

– Det är ett mer segregerat samhälle vi får. Vad är det för arbete och vilka löner ska de få? Jag tror inte det är den vägen Sverige behöver för att utvecklas, säger hon.

Oroliga
Riksdagsledamoten Suzanne Svensson sågar Ingrid Hermanssons (C) förslag om att, med skattelättnader, skapa en marknad för enklare jobb. Hon tycker att det är viktigt att långtidsarbetslösa får arbete, men det vore bättre att satsa på utbildning, infrastruktur och att validera invandrade svenskars kunskaper. Suzanne Svensson tycker det är oroväckande att ett sådant uttalande kommer från Centerpartiet.

– Jag gillar inte det samhälle man skissar på härvid, säger hon.

Hon är inte ensam om att bli orolig av förslaget. Osman Abshír är ordförande i Somalilands förening i Karlskrona. Han tycker att medier och politiker ofta pekar ut somalier som problem.

– De pekar på somalier och säger att de kan inte göra så, de har ingen utbildning, de kan ingenting. Jag hör det faktiskt ofta, men jag tycker det är helt fel, säger han.

Lika rättigheter
Osman träffar många landsmän, och många har jobb. Några få, främst nyanlända, har det inte. Han tror att det är viktigt att politiker satsar på jobb och utbildning till alla arbetslösa. Men det är viktigt att alla jobb känns meningsfulla.

 – Alla har samma rättigheter och skyldigheter. Den lönen jag får måste räcka till att klara mig själv, annars går det inte. Jag tycker att alla ska ha samma rättigheter och att lönen måste vara rättvis, säger Osman Abshír.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista