1 av 2
Hans Tornerhjelm ser flera fördelar med fler medarbetare med utländsk bakgrund i försvaret. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 2
Abo Baker är en av de nya rekryterna. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Försvaret vill locka fler med utländsk bakgrund

Kompanichef:” Det är en enorm styrka”
1:18 min

Försvaret vill locka till sig fler medarbetare med utländsk bakgrund. Därför har man startat ett samarbete med Arbetsförmedlingen och rekryterat 500 deltagare till så kallad Förberedande militär utbildning.

Utbildningen startar idag och pågår i tio veckor. En av de som ska gå utbildningen på Sjöstridsskolan i Karlskrona är Zlatana Knezevic som blev nyfiken på utbildningen när hon sökte en annan tjänst inom försvaret.

– Det var i samband med att jag sökte en tjänst som jämställdhetsstrateg inom försvaret som jag tänkte att detta kan vara ett tillfälle att få insyn i verksamheten på ett sätt som jag annars inte kan få, säger hon.

Fyra förband

Sjöstridsskolan i Karlskrona är ett av fyra förband i landet där utbildningen genomförs. I dag har 108 nya rekryter påbörjat utbildningen ”Förberedande militär utbildning” på skolan.

Fler internationelle uppdrag

Hans Tornerhjelm som är kompanichef och ansvarig för projektet, berättar att rekryterna bland annat ska få genomgå en sorts ”mini-lumpen” och få möjlighet att läsa upp sina gymnasiebetyg. Han tycker att i takt med försvaret åker på fler internationella uppdrag blir det också viktigt med personer med olika bakgrunder.

– Jag tänker till exempel på HMS Carlskrona som ska till Somalia. Har vi sjömän eller personal ombord som har anknytning där, så är det en enorm styrka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".