Även om nätdroger är ett stort problem så säger sig färre elever i årskurs ett att de har testat narkotika. Foto: Lars Pehrson / Scanpix
Karlshamn

Färre Väggaelever har testat knark

"Lärarna är mer uppmärksamma"
1:18 min

Det har skett en halvering av antalet elever på Väggaskolan i Karlshamn som uppger att de använder eller har testat narkotika.

Detta enligt skolhälsovårdens undersökning av elevernas drogvanor i årskurs ett. Skolsköterskan Lena Lennartsson är försiktig när hon tolkar siffrorna, men säger att skolpersonalen har blivit lite snabbare på att ta tag i elever som de misstänker använder droger.

– När det till exempel är hög frånvaro så är man väl mer medveten om att det kan bero på narkotika, säger hon.

Frågar mer
Lärarna i Karlshamn har blivit bättre på att våga ställa obekväma frågor - det kan vara en delförklaring till att färre elever på Väggaskolan uppger att de har testat eller håller på med narkotika. Det tror skolsköterskan Lena Lennartsson.

Hon håller hälsosamtal med varje elev i årskurs ett. För två år sedan visade samtalen på alarmerande siffror. 30 elever hade antingen testat narkotika eller var fast i ett missbruk.

Nätdroger
Nu, i den senaste undersökningen av drogvanor har den siffran halverats. En positiv utveckling när det gäller elever i årskurs ett, men samtidigt vet skolhälsovården i Karlshamn inte vad som händer längre upp i gymnasiet.

– Det händer ju mycket på vägen, och man vet ju att i hela Sverige är det mycket bekymmer med nätdroger och så, säger Lena Lennartsson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".