Ljust och Fräscht med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström gör det sista turnéstoppet i Karlskrona i helgen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Karlskrona

"Teknikerna häller sprit i vattenflaskorna"

8:26 min

I helgen avslutar Henrik Schyffert och Fredrik Lindström sin två år långa turné med föreställningen Ljust & Fräscht, och det i Karlskrona. Det kan sluta hur som helst, säger Schyffert idag.

– Teknikerna brukar hälla sprit i vattenflaskorna och sådär. 

Det var en lyckoträff berättar Henrik Schyffert när Morgonen i P4 Blekinge ringer upp. Att göra en show på temat Ljust & Fräscht visade sig vara stor igenkänning i stugorna, precis vad folk ville titta på.

Själv är han en "ljust och fräscht-kille" medan Fredrik Lindström mera kör mörkt och murrigt hemma.

Uppstoppad hund
– Han är motsatsen, han har krukväxter och gardiner, det har inte jag, skrattar Henrik.

För att hitta saker som folk känner igen sig i måste man gräva i sig själv och fundera – hur har jag det, menar Henrik. Själv har han en uppstoppad hund hemma och en Kitchen-aid som aldrig används. Sånt berättar han om.    

– Då visar det sig att det finns jättemånga som också har en Kitchen-aid som aldrig används.

– Oftast så är det bara att gräva där man själv står så brukar det träffa rätt.

Vi är trendkänsliga
Henrik menar att vi svenska är oerhört trendkänsliga. Kanske är det bara japanerna som är värre. Ena veckan fotokonst på väggen och andra gjutjärnsbokstäver där det står "fånga dagen".  

Så frågan är om ljust och fräscht verkligen håller efter två år på turné runt om i Sverige. Till en början trodde inte duon det.

– Men det gör det, folk har ljust och fräscht hemma.

Helgen kommer leverera
Henrik, som faktiskt är född i Guttamåla utanför Ronneby, säger att det såklart kommer märkas att de är i Karlskrona och Telenor Arena på söndag. Showen kommer bjuda på lokala iakttagelser.  

Den allra sista föreställningen, i Globen om ett par veckor, kommer bli en megashow lovar Schyffert.

Vad nästa projekt blir, och om det blir tillsammans med Fredrik Lindström igen, håller Henrik hemligt. Men skrivandet är i full gång för båda två, avslöjar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista