Nu har det blivit ändring i leksakskatalogerna. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
Blekinge

Nu leker även killarna med strykjärn

Efter många års kritik mot att leksakskatalogerna befäster de traditionella könsrollerna har nu Toys R Us och BR Leksaker tänkt om.

– Vi lyssnar på våra kunder, säger Jan Nyberg som är försäljningsdirektör.

I många år har leksakskatalogerna varit fulla av killar som spelar fotboll och leker krig, och tjejer som leker med dockor eller stryker kläder.

"Ett stort steg"
Leksaksföretaget TopToy, där Toys R Us och BR Leksaker ingår, säger att de länge tyckt att genusdebatten är viktig men har inte lyckats göra en förändring på egen hand.

För ett år sedan bestämde de sig för att inleda ett samarbete med Reklamombudsmannen som har tagit emot många anmälningar om könsdiskriminerande reklam och som också fällt företaget för just detta.

– Vi ville lära oss detta en gång för alla eftersom vi tror att detta är framtiden, och nu har vi lärt oss hur man ska hantera genus i leksakskataloger och göra det rätt. Det är ett ganska stort steg att ta att ändra hela sättet att marknadsföra sig på, säger Jan Nyberg som är försäljningsdirektör.

"Det är jättebra"
I BR Leksakers nya katalog kan man nu se bland annat se en kille som fönar en tjejs hår, en kille och en tjej som stryker kläder tillsammans och en annan där en tjej och en kille leker med laserpistoler.

– Det är jättebra att barn ska få leka med de leksaker det tycker verkar roliga istället för att det ska vara så himla uppdelat, säger Martina Hårdstål som själv har barn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".