Föreningen ska ge information om hur olika skadade djur uppför sig. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Blekinge

Samlar kunskap om skadade vilda djur

"Det är inte många som kan första hjälpen till hundar"
1:25 min

Varje år inträffar runt 40 000 viltolyckor i Sverige och i en del fall måste det påkörda djuret eftersökas med hund. För att samla all den information som finns i landet kring eftersök bildar i dag några privatpersoner Svenska eftersöksföreningen.

I våra grannländer har man under lång tid samlat information och kunskap kring att söka efter skadade djur men i Sverige har den typen av föreningar saknats.

2007 bildades Nationella viltolycksrådet, ett samarbete mellan myndigheter, polis och jägarförbund. Deras uppgift är att se till att utbildade jägare och hundar finns för att söka efter trafikskadade djur.

Svenska eftersöksföreningen är mer tänkt att vara en kunskaps- och erfarenhetsbank för dem som har eller tänker skaffa sig eftersökshund. Föreningen ska ge information om hur olika skadade djur uppför sig men också hur man skyddar samt räddar livet på sin hund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".