Björn Andersson på Blekingepolisen är optimistisk inför framtiden när det gäller att komma åt narkotikaförsäljare på internet. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

"Svensk polis är inte bra på spaning efter droger på internet"

1:31 min

Poliser är dåliga på att spana efter narkotikaförsäljare på internet. Det konstaterar Rikspolistyrelsen i en ny rapport och Björn Andersson, polisinspektör i underrättelseenheten i Blekinge, kan bara instämma.

Björn Andersson har arbetat med internetspaning i många år och han säger att polisen är dåliga på att spana efter försäljare av narkotika, läkemedel och dopningspreparat på internet.

– Som det är idag är svensk polis inte bra på det och det beror på att det här inte är en verksamhet som bedrivs samordnat över hela landet.

För några år sen låg svensk polis i framkant när det gällde att jaga bland andra narkotikaförsäljare på internet.

Samarbete gav framgång
Polis, tull och åklagare samarbetade och nådde framgångar. Men när Björn Fries nationella projekt, Mobilisering mot narkotika, lades ner försvann också det centrala stödet. För hade det fått fortsätta hade svensk polis varit mycket längre fram idag, tror Björn Andersson.

Högre växel
För till och med narkotikaförsäljarna kommenterade då polisens framgångar och skrev till exempel så här på internet, berättar Björn Andersson:

– De djävlarna har lagt i en högre växel. Och det var ju ett bra kvitto på det arbete vi bedrev då. Att de kände en press på sig. Det var inte fritt fram att sälja längre.

Försäljningen har ökat mycket de senaste åren, det visar bland annat tullens beslag. Men Björn Andersson är inte alls uppgiven, han har ingått i en grupp som snart lägger fram sin förstudie där det föreslås både utbildning och utrustning för polisen och ändrad lagstiftning.

Ingrid Elfstråhle
ingrid.elfstrahle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista