Det flesta suportrar sköter sig utmärkt. De så kallade hockeytrollen är få. På bilden ser vi Pierre Lövgren, före detta ordförande i Black Bugs, tillsammans med en del av KHK-klacken. Foto: Oscar Anderberg
Blekinge

"Hockeyfans i Blekinge är korkade"

Hockeysupportrar som följer blekingelagen får kritik för att göra ett "korkat och jobbigt" intryck i andra delar av landet. I alla fall enligt frilansjournalisten Mikael Mjörnberg som driver en hockeyblogg.

Mikael Mjörnberg delar in blekingesupportarna i två grupper – brobyggarna och hockeytrollen.

– En brobyggare är en supporter som jobbar för att samarbeta istället för att trycka ner andra. Ett troll däremot ägnar sig åt att kasta skit på andra, säger han.

Hett hockeylän
Hockeyintresset i Blekinge är på topp. Med Karlskrona HK i allsvenskan och Krif, OIK och Mörrum i division ett är det ingen överdrift att kalla Blekinge för ett hett hockeylän.

Klubbarna förstår vilket unikt tillfälle detta är och vilken nytta man kan ha av varandra.

Men på supporternivå har det inte riktigt gått fram till alla, i alla fall inte om man ska tro Mikael Mjörnberg.

Finns på nätet
Han skriver på sin blogg att "övriga Sverige tyckte Blekinge-supportrarna gjorde ett ganska korkat och jobbigt intryck ifjol, och att det har eskalerat ytterligare i år". De "korkade" supportrarna – som han kallar för troll – dyker upp i olika forum på nätet.

-– Man ska vara på det klara med att det är en liten grupp människor som hörs väldigt mycket som det handlar om. Men de här som bara kastar skit gör så mycket väsen av sig att man får intrycket av att det bara är en enda stor sandlåda, säger Mikael Mjörnberg.

Supporterklubben för OIK har en klackledare som heter Björn Persson. Han håller med om bilden att det finns supportrar som sysslar med pajkastning som går över gränsen.

– Men det är inte så lätt för supporterklubbarna att göra något åt det, för det handlar om anonyma anhängare som bara ger sig tillkänna på nätet. Vi vet inte vilka de är, säger han.

Själv vill Björn Persson kalla sig för brobyggare.

– Ja, absolut. Vi umgås privat i klubbarna och stöttar varandra. Jag går gärna in i motståndarklacken och presenterar mig och snackar med dem, säger Björn Persson.

Men Mikael Mjörnberg menar att de skötsamma suportrarna, som är i stor majoritet, kan göra mer för att föregå med gott exempel.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".